Miljenko Jergović

Miljenko Jergović
Rođen je 28. svibnja 1966. u Sarajevu.
Kontraverzni je književnik i novinar, živi i piše u Zagrebu, zaposlen je u Globusu. Dobitnik je poznatih domaćih i stranih književnih nagrada za gotovo sve svoje knjige, od kojih izdvajamo Gorana, Dizdara, Đalskog, Remarquea, Grinzane Cavour, Šenou, Kočića, Premio Napoli, te nagradu Jutarnjeg lista i nagradu Društva bosanskih pisaca. Najpoznatiji kao autor pripovjedaka tematski vezanih uz Bosnu i Hercegovinu.
Odrastao je u Sarajevu gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Njegov književnički talent prepoznat je prvom pjesničkom zbirkom "Opservatorija Varšava" objavljenom 1988. godine, za koju je dobio Goranovu nagradu i Nagradu Mak Dizdar. Kasnije objavljuje još dvije zbirke poezije.
Godine 1992. uputio je iz Sarajeva, 6. siječnja, skupa s još četvoricom istomišljenika (I.Komšić-M.Stojić-I.Lovrenović-I.Kordić-M.Jergović), otvoreno pismo predsjedniku Hrvatske Tuđmanu i počinje suradnju s tjednikom Nedjeljna Dalmacija, kao novinar i zamjenik glavnga urednika.
Godine 1993. seli u Zagreb. Njegova prva, najpoznatija i najuspješnija zbirka pripovijetki o kaotičnoj svakodnevici života u zaraćenoj Bosni i Hercegovini "Sarajevski Marlboro", objavljena 1994. godine, osigurava mu međunarodno priznanje. Djelo je nagrađeno nagradom za mir Ericha-Marije Remarquea i nagradom Ksaver Šandor Gjalski.
Otada objavljuje pripovijetke, eseje i romane različite tematike, kao i kolumne i članke u brojnim izdanjima s područja bivše Jugoslavije, temeljem vlasničke strukture tih istih izdanja, a ne čitateljskog interesa.
Član je hrvatskog i bosanskohercegovačkog centra PEN. Njegova su djela prevedena na dvadesetak jezika.

ts: 23.6.2017 12:07:30
Miljenko Jergović uspješnice
Najprodavanije knjige autora Miljenko Jergović
.